BinckBank Tour 2020: de Zusserdel: Dé verborgen parel van Belgisch Limburg.

Een noodgedwongen verplaatsing naar een van de allermooiste beklimmingen in België: de Zusserdel in Belgisch Limburg, vlak over de grens bij Maastricht.

Zonder direct een mening te ventileren omtrent de redenen waarom, moet het voor iedere (Nederlandse) wielerliefhebber zéér pijnlijk hebben aangevoeld toen dinsdagavond laat het verontrustende nieuwsbericht kwam over de afgelasting van de BinckBank Tour op Nederlands grondgebied. De koers, die reeds was gestart in het Belgische Blankenberge, werd de dupe van een twijfelachtig staaltje politiek, uitgesproken door de burgervaders van de betreffende plaatsen en ingegeven door de hernieuwde paniek omtrent het corona-virus.

Waarom kan een koers mét maatregelen (denk aan de bubbels en afsluiting van essentiële punten op en rondom het parcours) op een doordeweekse woensdag of vrijdag geen doorgang vinden, maar een drieweekse ronde door de brandhaard van het virus in Europa, wel. Vraagtekens alom en voer voor discussie.

Enfin, het zei zo. Gelukkig denken onze Zuiderburen wél in oplossingen. Zo kan er vandaag, na een rustdag gisteren, opnieuw gekoerst worden dankzij de gemeente Aalter, in principe enkel aankomstplaats in deze editie. Door kordaat te handelen is er vliegensvlug een hernieuwde 3de etappe uitgetekend, die met de start (origineel was deze in het Zeeuwse Philippine) én finish in Aalter een nieuwe kans heeft gekregen.

Vrijdag 2 oktober: Kanne (Riemst) – Kanne (Riemst)
Individuele tijdrit over 8.1 kilometer, 142 HM

Ook voor de gemiste tijdrit op woensdag is inmiddels een oplossing gevonden. De gemeente Riemst, pal over de grens met Maastricht, en officieel vertrekplaats van de geannuleerde etappe op vrijdag naar Sittard-Geleen, heeft in samenwerking met organisator Golazo, pijlsnel een korte tijdrit weten te organiseren in het dorp Kanne, woonplaats van ex-Giro winnaar Tom Dumoulin. Op vrijdag 2 oktober vertrekken de renners om-en-om voor een korte race-tegen-de-klok met daarin de Alpen-achtige beklimming van de Zusserdel, misschien beter bekend als Slinger- Tienden- of Plattenberg.
NB: Om verwarring met de beklimming van de Slingerberg in Geulle (NL) te voorkomen, wordt er hier expliciet gekozen voor Zusserdel.

De beklimming van de Zusserdel in Kanne.

Kanne

Onder de rook van Maastricht, in het uiterste zuidoosten van Belgisch Limburg, en grenzend aan Nederland, ligt het dorp Kanne. Kanne is bekend vanwege zijn ondergrondse mergelgrotten, dat met zijn omvang van 16 kilometer een heus ondergronds dorp vormt en net als de Sint-Pietersberg vele toeristen trekt.

Kanne ligt in het dal van het plateau van Caestert, dat in tweeën is gesplitst door het Albertkanaal. Mede door dit 60 meter diepe dal is Kanne en omgeving populair bij fietsers en wandelaars. Met de Muizenberg en de Zusserdel ontspringen dan ook enkele bekende hellingen uit het dal.

Deze vrijdag komen beiden aan bod. Vanuit het vertrek gaat het meteen omhoog via de Zusserdel. De Muizenberg, ooit actief als officiële beklimming in de Amstel Gold Race, dient dan weer als de afdaling van eerstgenoemde.

Over de Zusserdel.

De Zusserdel is een klim die zijn gelijke niet kent. Niet in België, en zeker niet in Zuid-Limburg.

De helling waar deze klim loopt is steil, waardoor er maar liefst 9 bochten (oké, geen haarspeldbochten, maar toch) voor nodig zijn, in 400 meter, om boven te komen. Die eerste 400 meter zijn tevens aan 8 à 9% gemiddeld, waardoor er met een klein beetje fantasie gedroomd mag worden alsof er in de Alpen wordt gekoerst. Slingerend over ruige betonplaten banen de renners zichzelf naar boven. Na het laatste slingertje wordt het beduidend minder. De laatste honderden meters zijn aanzienlijk gemakkelijker en neigen naar vals plat.

Ondanks een overlapping met de Waalse Pijl en de start van de Giro op zaterdag, mag de Binckbank Tour zich op de borst kloppen met een behoorlijk deelnemersveld.

Enkele klinkende namen onder de deelnemers: Mathieu van der Poel, Mike Teunissen, Zdenek Stybar, Yves Lampaert, Oliver Naesen, Pascal Ackermann, Philippe Gilbert (inmiddels abandon), John Degenkolb, Niki Terpstra, Jasper Philipsen, Sep Vanmarcke, Mark Cavendish, Sonny Colbrelli, Edvald Boasson Hagen, Soren Kragh Andersen en aftredend wereldkampioen Mads Pedersen.

Hoewel na de traditionele Ardennen-rit, nu ook de heuveletappe door Zuid-Limburg ontbreekt, blijft er ook na deze (klim-)tijdrit voldoende klauterwerk over om een schifting te maken in het klassement. De slotetappe op zaterdag is er namelijk een op-en-rondom de Vesten (én de door-de-Ronde-van-Vlaanderen verwaarloosde Muur) in Geraardsbergen.

Op naar een prachtige vrijdag (voor de televisie dan!)

Tekst: Niels Smits
Foto’s: Stijn Smits

Bekijk meer beklimmingen

en danseuse Limburg ft. MyCols

Samen met MyCols.app bedacht en danseuse Limburg een unieke uitdaging in het Zuid-Limburgse Heuvelland; onbekende heuvels bedwingen waar het asfalt stopt en overgaat op grind, of desnoods doodlopend zijn.

Bestel hier een gesigneerd exemplaar van ‘Heuvel wat ben je mooi’En ontvang een gratis magazine van Vélo Limburg. 

Heuvel, wat ben je mooi

Het boek Heuvel, wat ben je mooi bestel je middels onderstaand contactformulier.

€15,95