Menu Sluiten
Inleiding

Verspreid door heel Zuid-Limburg vindt je ontzettend veel beklimmingen. Ontdekt of onontdekt. Voor de een start een beklimming net ergens anders dan voor de ander. Op de website van ‘en danseuse Limburg’ vormt Strava de leidraad. Er zullen altijd (kleine) verschillen blijven bestaan in diverse metingen. Alle statistieken (Lengte/HM) vinden hier hun bron. Dit zijn tevens de gegevens die (bijna) veelal de werkelijkheid benaderen. Met stijgingspercentages is dit een stuk moeilijker. Vandaar dat we hier ook geen aandacht aan besteden.

Is dit exact de waarheid? Nee. Dit is onmogelijk.
Komt het in de buurt van de waarheid? Ja. Absoluut.

EDI

EDI = (aantal beklimmingen Cauberg / aantal beklimmingen …)

Wat wij belangrijker vinden dan absolute stijgingspercentages, is de mate van bekendheid bij beklimmingen. Daarom is er een speciale Index (En Danseuse Index) ontwikkeld die laat zien wat de precieze bekendheid is van een specifieke klim. Deze wordt afgezet tegen Nederlands’ bekendste, en (via Strava) meest bestreden klim, de Cauberg. Die krijgt factor 1. Hoe hoger de factor, hoe minder bekend de klim is.

Bij de beklimmingen wordt er gekeken naar het aantal unieke Strava-gebruikers dat de klim gereden heeft, niet naar het totale aantal beklimmingen.

Voorbeeld: de Dikkebuiksweg in Wijlre.

EDI = (aantal beklimmingen Cauberg/aantal beklimmingen Dikkebuiksweg)

De Dikkebuiksweg in Wijlre heeft een EDI van 12.25. In de praktijk wil dit dus zeggen dat de Dikkebuiksweg 12.25x minder wordt beklommen dan de Cauberg.

De klimmen onder de verschillende plateau’s worden gerangschikt op EDI. De minst bekende beklimming vind je dus bovenaan. Handig wanneer je deze eens wilt ontdekken!

Het aantal unieke Strava-gebruikers op de Cauberg stond op 12 maart 2021 op 125 285.