Beklimmingen

Holleweg, Schin op Geul

700 meter – EDI: 20.56

Holle wegen.

Holle wegen, uitgesneden door overvloedig hemelwater als regen en sneeuw, zijn mooi. In Zuid-Limburg liggen er voldoende. Vaak omgeven door groen en gemaakt voor wielrenners. Zo heb je in Schin op Geul het Gerendal, heeft Sittard de Kollenberg met zijn steile randen en vind je nabij Schinnen, in het buurtschap Wolfhagen, de Scholtissen Holleweg.

Omdat je een holle weg vaak aantreft tussen 2 hellingen in, zijn ze populair bij wandelaars, en dus vooral ook bij fietsers, vanwege het vele klimwerk wat je hierdoor hebt. Wanneer een holle weg tevens wordt omgeven door planten, bomen en begroeiing kun je spreken van een natuurlijke tunnel. Een schitterend gezicht.

Naast de hellingen in de holle wegen rondom het Gerendal, herbergt Schin op Geul en omgeving nog enkele beklimmingen die het beschrijven waard zijn. Zo heb je het Krekelbos en verderop in Walem ligt de Walemerberg, die samenkomt met de Goudsberg. Allen gelegen op het Centraal Plateau. De overgang van het Centraal Plateau naar het plateau van Ubachsberg wordt echter gemaakt via de Holleweg in Schin op Geul. Een klim die tevens leidt naar een prachtige panorama-view.

De beklimming.

Ook een klim die stevig start, bij een oude boerderij aan de rand van Schin op Geul, en naar een onbewaakte spoorovergang loopt, vlak nadat de Holleweg ophoudt en overgaat in de Delkesweg. De beklimming loopt vrij regelmatig aan 6%-7% over een verse laag asfalt en mag niet als extreem lastig gezien worden. Lang is hij ook niet, wat hem een heerlijk warmdraaiertje maakt. Het zwaartepunt ligt rondom het spoor, wat je niet meteen doorhebt en neigt naar gezichtsbedrog. Hier schommelen de percentages eventjes rond de 10%.

De Holleweg in Schin op Geul is geen hoogvlieger, maar dat maakt hem niet minder mooi. Zet je recht bij de spoorwegovergang en kijk om je heen. De vergezichten die je daar hebt zijn super.

Holleweg op Strava

Koulenberg.

Je maakt de klim af door bij de splitsing met Opscheumer rechts af te buigen en de Delkesweg aan te houden. Het is echter aan te raden om daar linksaf te slaan, en af te dalen naar Opscheumer, om daar vervolgens koers te zetten richting de Koulenberg.

Opscheumer.

Die is pittiger dan de Holleweg, door het zwaardere slotstuk, maar ongeveer even lang. Beide zijn ideaal te combineren en zorgen voor een tweeluik dat je benen op spanning zet. Waarschijnlijk is de Koulenberg een stuk bekender bij de meeste toerfietsers onder ons. Hij komt namelijk vaker voor in grote toertochten als de Amstel Gold Race. De beklimming van de Koulenberg start bij onderstaande spoortunnel.

Start Koulenberg.

Koulenberg op Strava

3 gedachten over “Holleweg, Schin op Geul

  1. Misschien een leuke aanvulling. De spoorwegovergang is beroemd vanwege een scene uit de serie Flodder. De opa bleef met zijn rolstoel steken tussen de rails. En toen kwam de trein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *