ED: Elke heuvel een verhaal

Mescherberg, Mesch

900 meter

De berggeiten en vlinders onder ons wielrenners zijn dol op de beklimmingen in Zuid-Limburg. Zuid-Limburg is tevens de plaats waar ons recht op vrijheid als eerste opnieuw werd verworven. Dit beiden komt samen op de Mescherberg, de eerst ‘bevrijdde heuvel’ van Nederland!

~ Time will not dim the glory of their deeds. ~

Dit vormt de begeleidende tekst op een plaquette ter nagedachtenis aan Private Leonard J. Hoffman, bij het oorlogsmonument in Mesch, dat zich op 12 september 1944 het eerst bevrijdde dorp van Nederland mag noemen. Leonard J. Hoffman was onderdeel van het Amerikaanse 117e regiment, en officieel de eerste geallieerde soldaat die viel bij de bevrijding van Nederland.

Vanuit hun stellingen in een school en in de weide van een café, gelegen aan de rand van Mesch, vuren de Duitsers omstreeks 10:00 op die 12 september onophoudelijk op de naderende Amerikanen, die tussen grenspaal 35 en 36 zojuist de Nederlandse grens hebben overschreden en een open vlakte dienen over te steken om Mesch te bereiken. Op enkele meters vóór de Nederlandse grens (nabij grenspaal 35) sterft Leonard J. Hoffman uiteindelijk door het vijandelijke vuur.

De felle strijd duurt enkele uren maar omstreeks 14:00 dalen de geallieerden via de boomgaarden vanuit Moelingen en via de Bovenste- en Onderste Berneauweg (overigens uitstekende gravelpaden!), Mesch binnen. De lagere school van het dorp was het eerste gebouw dat in Amerikaanse handen viel en schoolhoofd Jef Warnier mocht zodoende als eerste inwoner de Amerikanen een hand schudden. Langzaamaan kon in het gehele dorp de Nederlandse vlag uit en mocht de bevrijding schoorvoetend gevierd worden. Via de Mescherberg en de Steenbergsweg (met de daaraan grenzende holleweg van de Waardhof) trok de voorhoede van de 117e divisie richting Moerslag.

Op diezelfde Mescherberg loopt hedendaags de ‘Liberation route’, een internationale herdenkingsroute (wandelen) van Zuid-Engeland naar de ‘beaches’ van Normandië om via de Belgische Ardennen ook Nederland aan te doen.

~ De tijd zal de glorie van hun daden niet verminderen. ~

Mesch zal voor altijd een kantelpunt blijven in de Nederlandse geschiedenis. De weg naar de vrijheid die we tegenwoordig kennen is hier begonnen.

Hedendaags is de Mescherberg een populaire beklimming onder wielrenners en zit hij onder meer in de Amstel Gold Race als 8ste beklimming, 20 kilometer na de eerste passage aan de Geulhemmerberg.

De Heiweg vanuit Mesch is een niet te onderschatten beklimming van de Mescherberg. Als je, vanuit historisch oogpunt, jou rit wil starten vanuit Mesch gaat deze klim je dan ook meteen pijn doen. De eerste meters lopen namelijk kaarsrecht vooruit aan percentages die de 10% raken.

Wat volgt is een prachtige haarspeldbocht aan veel aangenamere stijgingspercentages waarin je het tempo kunt opvoeren om zo jou fietsmaten op afstand te zetten. Fiets je alleen, gun jezelf dan het uitzicht dat achter je ligt. De weg blijft nog aardig lang lichtjes omhoogklimmen totdat de kruising met de onverharde Voerenweg is bereikt. Verderop vind je de uitkijktoren van Mescherhei. De beklimming van de Mescherberg gaat over prima asfalt maar is niet de allermooiste. Bedenk je echter wat er zich 75 jaar geleden heeft afgespeeld hier, en dat alleen al maakt Mesch en de beklimming van de Mescherberg het bezoeken waard.

Tevens kunnen gravelaars en MTB’ers in en rondom de Mescherberg hun hart ophalen met de talloze onverharde wegen!

Mescherberg op Strava

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *