Beklimmingen

Schatsberg, Oirsbeek

700 meter – EDI: 19.27

Kort maar pittig.

De Beukenberg, de Boompjesweg, de Hagendoornweg, de klim bij Wolfhagen, de Putherberg en de Zandberg. Enkele voorbeelden van beklimmingen die starten in of rondom Oirsbeek, dan wel Schinnen. Beklimmingen die letterlijk op een steenworp afstand van elkaar liggen. Wanneer je het niet al te moeilijk wil maken voor jezelf, kun je hier naar hartenlust klimmen. Korte, maar soms pittige beklimmingen, die vaak goed verscholen op het plateau van Doenrade hun plek in de wielersport hebben. Zo ook de Schatsberg in Oirsbeek. De laatste jaren regelmatig voorkomend in de Binckbank Tour.

Anders dan zijn naam misschien doet vermoeden, ga je op die Schatsberg in Oirsbeek natuurlijk geen schat vinden. De benaming van deze klim, aan de rand van het plateau van Doenrade, en gelegen bij het voormalige buurtschap Gracht, is hoogstwaarschijnlijk ontleend aan de oudste bezitters, de familie Schatz, van een hoeve die hier eeuwen geleden gevestigd was.

De beklimming.

De Schatsberg is een mooie klim die je brengt naar een natuurlijk plateauterras tussen Puth en Doenrade, waarop ook aan de andere kant, vanuit Munstergeleen, enkele korte beklimmingen samenkomen. De klim start simpel zodra je Oirsbeek aan de westkant verlaat, en vind langs enkele vrijstaande huizen een weg naar boven.

Halverwege biedt de klim je, aan zijn linkerzijde, een prachtig uitzicht over de weilanden en hellingbossen van de naastgelegen Köllerberg. Het beeld van de ondergaande zon hier, is prachtig. Tot nu toe verloopt alles gemakkelijk, maar na het passeren van het laatste woonhuis stijgt het wegdek langzaamaan wat meer. De beklimming stijgt tot maximaal 7% á 8%, voordat hij met een vals plat stuk ten einde komt bij de boerderij op de top.

De eerdergenoemde Hagendoornweg en de klim bij Wolfhagen, beide een zogenaamde ‘holle weg’, liggen aan weerszijde van de Schatsberg en dienen als alternatief. De Schatsberg heeft echter de beschikking over het beste asfalt, en zeker in de herfst- en wintermaanden zijn beide andere opties, slecht begaanbaar.

Drama op de Beukenberg.

Je bereikt de Schatsberg ook door af te dalen via de Beukenberg, liggend aan de provinciale weg richting Amstenrade. Hier op deze hoek, waar hun goed beveiligde clubhuis lag, vond op 11 februari van het jaar 2004 een absurd drama plaats. 3 leden van de Nomads, een chapter van motorclub Hells Angels, werden in koelen bloede door 15 andere clubleden vermoord. Hun lichamen werden 2 dagen later gevonden in de Geleenbeek bij Echt.

Dit echter terzijde. Wanneer je op de Schatsberg wil profiteren van wat extra snelheid, is dit de beste optie om hem aan te snijden. Hierbij dient wel gezegd te worden dat het een risicovolle afdaling kan zijn als je roekeloos naar beneden komt. Vlak voor de Hagendoornweg ligt een wegversmalling die, dankzij zijn ligging, een belemmering vormt op je snelheid, waardoor je snel geneigd bent om hem te nemen via het gedeelte voor auto’s. Uitwijken voor tegemoetkomend verkeer (achter de bocht én zonder zicht) is dan niet meer vanzelfsprekend! Ben dan ook voorzichtig hier.

Eenmaal bovenaan de Schatsberg sla je linksaf richting Puth of Munstergeleen en rechtsaf voor Sittard of Doenrade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *