Deze selectieve koers ontstond in 1992 en kwam voort uit het Eurode-verdrag tussen het Duitse Herzogenrath en het Limburgse Kerkrade. De beide grenssteden vormen zo een symbolische Europastad, waarin al eeuwenlang eenzelfde cultuur heerst. De formele (publiekrechtelijke) samenwerking werd pas mogelijk sinds het Verdrag van Anholt in 1991.
De grote man achter de koers destijds was Jo Dortscheidt, die vanaf het beginsel de organisatie van de Eurode Omloop in handen nam. Dortscheidt, jarenlang een bekend gezicht in de Limburgse wielerwereld, nam na een onderbreking van enkele jaren in de 2009 ook de herstart van de Eurode Omloop op zich. De later tot ere-voorzitter benoemde Dortscheid overleed in 2016.
Waar in de beginjaren vooral amateurs streden om de overwinning, trad de Eurode Omloop in 2015 toe tot de Topcompetitie, waarin de beste beloften én clubrenners zich meten in een serie wedstrijden. De wedstrijd steekt dankzij de opzet én de lengte van het parcours boven de criteriums uit. Bovendien is de wedstrijd grensoverschrijdend, al fietsen de renners de laatste jaren enkel óp de grens met Herzogenrath. Het overgrote deel van het parcours voert door Kerkrade en haar buitengebied.
Het vermaarde Duivelsch Bosch is tegenwoordig de scherprechter in de koers, die met de mildere Brugmolenweg nóg een beklimming herbergt. De loeisteile voet in het donkere bos laat vele renners afzien en werd ontdekt voorafgaand het NK van 2012, waarin diverse renners voet aan de grond dienden te zetten.