Hel van Voerendaal

Deze zware eendagswedstrijd maakt hedendaags deel uit van de U23 Road Series, een regelmatigheidscriterium voor beloften waarin de Nederlandse- en Belgische bond hun krachten bundelen. Dit door middel van het organiseren van 9 wedstrijden op Nederlandse- of Belgische bodem.

Oorspronkelijk kent de Hel van Voerendaal zijn oorsprong in 1936 als de Ronde van Voerendaal. Destijds werd de koers georganiseerd door Voerendaal’s Belang, onder de vlag van de NWB. Die eerste editie kwamen alle opbrengsten van de wedstrijd ten goede aan de armen in Voerendaal. K. Kempeneers uit Oirsbeek kon zich na afloop laten vieren als winnaar. De later befaamde ploegleider, Kees Pellenaars, wist de eerste twee prof-edities op zijn naam te schrijven. Dit deed de Pel in 1941 en 1942.

Met enkele grote namen als Joop Zoetemelk, Ludo Peeters, Ad Wijnands en Johan van der Velde op de erelijst kan de Ronde van Voerendaal terugkijken op een prachtige historie.

In 2005 volgde een naamswijziging en daarmee werd de Ronde ingeruild voor de Hel. De zware wedstrijd bleek eens te meer een springplank voor aanstormend talent en kreeg een plek als wedstrijd voor beloften. Zo werd de eerste editie gewonnen door Robert Gesink. Ook Mike Teunissen (geboren in het Noord-Limburgse Ysselsteyn) vindt zijn naam terug tussen de triomfators. Enkele jaren later sloeg hij een dubbelslag in de Tour de France.

De Hel van Voerendaal zoals we die tegenwoordig kennen wordt georganiseerd door Rondecomité 64’ Voerendaal en is een samensmelting tussen de (voormalige-) Omloop van Schin op Geul en de Ronde van Ransdaal. Dit is dan ook duidelijk terug te zien in het parcours, dat jaarlijks van start- en aankomstplaats wisselt en zich uitstrekt over de omlopen van voorheen.

Bekijk meer koersen

Simac Ladies Tour

Deze meerdaagse etappewedstrijd door Nederland werd in 1998 opgericht. Met

Eurode Omloop

Deze selectieve koers ontstond in 1992 en kwam voort uit

Bestel hier een gesigneerd exemplaar van ‘Heuvel wat ben je mooi’En ontvang een gratis magazine van Vélo Limburg. 

Heuvel, wat ben je mooi

Het boek Heuvel, wat ben je mooi bestel je middels onderstaand contactformulier.

€15,95