Route: Herfst in november.

Rust in je hoofd tijdens een ontspannend en herfstachtig ritje door Zuid-Limburg! Pachtige herfstkleuren en vriendelijke beklimmingen. Afsluiten met iets warms (of kouds) op de Markt in Sittard!
Start:Finish:
Markt SittardMarkt Sittard
Aantal KM:73.0 KM
Aantal HM:629 HM

November. End of season?

De meeste racefietsen worden rond deze tijd van het jaar weer achter slot en grendel geplaatst. Ze hangen keurig blinkend, en akelig schoon aan de haak in de schuur of garage, dienen als kunstobject in de woonkamer of staan weggemoffeld onder een deken op een stoffige zolder. Buiten is het guur en koud. Zonlicht krijgt amper kansen en de dagen zijn, verdorie, kort.

Fit blijven.

Vanaf de herfst staat het fietsseizoen veelal in teken van de mountainbike, cyclocross of desnoods van snoeihard rijden op de baan. Binnen kilometers maken in de sportschool of thuis dankzij Zwift is tevens een populair alternatief. Als er niks anders voorhanden is, dan maar hardlopen of zwemmen. Andere fanaten binden zelfs de ijzers onder en gaan het ijs op.

Andere disciplines, hetzelfde doel. Fit blijven.

Pure liefde voor de racefiets.

Toch heb je altijd wielrenners die 12 maanden per jaar zweren bij hun racefiets. Die het glibberen over herfstbladeren voor lief nemen. Die moegestreden na een dag werk gewoon de lampjes aanknippen om toch nog even 30 kilometer te maken in het aardedonker. Weer of geen weer. Verknocht aan hun dunne bandjes, heilig overtuigd dat hun fiets alle stormen doorstaat.

Respect. want je moet het maar willen. Je fiets van tig-duizend euro’s over wegen jagen die er in deze tijd van het genadeloos bij kunnen liggen.

Toch wordt het aankomend weekend goed herfstweer (lees: droog en weinig wind) om nog eens een rondje Zuid-Limburg te doen. Voel je niet gepasseerd wanneer jij niet die ‘verslaafde’ bent. Een crosser of MTB voldoen ook prima om deze route te volbrengen. Start en finish op de altijd gezellige Markt van Sittard!

Make a november to treasure. To remember. Make a november full of splendor.

De route.

Via de herfstkleuren in het Stadspark van Sittard fietsen we rustig peddelend richting beklimmingen als Hobbelrade en het prachtige Waterval. Onderweg zijn de wegen nog goed te fietsen. Na het bereiken van Schimmert wordt er koers gezet richting Valkenburg. Dit gebeurd via de afdaling van de Kleverberg (heerlijk ook om andersom te doen).

We verkiezen echter Houthem nu nog boven Valkenburg en gaan op weg naar de Geulhemmerweg. Heb je nog last van supercompensatie mag je ook de Brakkeberg kiezen. Keuze tussen links en rechts. Maar ook een keuze tussen pijn (nu al) of fijn. Afdalen doe je niet via de provinciale weg (Rasberg) naar Maastricht. De Kuitenberg, parallel gelegen aan die Rasberg is mooier, opener en rustig. Na het bereiken van Amby koers je langs de rand van provinciehoofdstad Maastricht richting Bemelen.

Ook hier is de keuze tussen een veilige of een uitdagende optie. Veilig is de altijd prettige Bemelerberg, uitdagend de Heerenweg. Dit is een tamelijk onbekende klim die (ook weer) parallel loopt aan de Rasberg, ditmaal langs de andere zijde. Je moet jezelf Mathieu van der Poel wanen om jouw dunne wielerbandjes het slijk en een stukje onverhard te laten trotseren. Echter krijg je er zonnebloemen voor terug. Bijkomend voordeel is tevens dat je de recent geopende ‘Mathieu van de Poel Allee’ meeneemt omdat je in Berg afdaalt naar Terblijt.

Welke klim je ook kiest. Zaak is om de grote rotonde bij Sibbe te bereiken. Daar daal je via de Daalhemmerweg af naar Valkenburg. Achter het station verlaat je Valkenburg al snel weer via de beklimming van de Stoepert. Over glooiende wegen passeer je Arensgenhout, Aalbeek en wederom Schimmert. In Spaubeek (Hegge) beklim je vervolgens de Eyskenweg (handjes aan de remmen in de afdaling!).

Via de stroopfabriek van Canisius kom je aan bij de ‘muur van Schinnen’. 250 meter harken op de Zandberg en het ergste is achter de rug. Er rest nog de beklimming van de Schatsberg, die best pijn kan doen na 65 km, maar geen hoogvlieger qua moeilijkheidsgraad is.

Op de valreep wordt er nog een miniem stukje Duitsland aangedaan vooraleer de eindsprint over de landweg tussen Duitse grens en Sittard het slotakkoord betekent. 73 kilometer en een dikke 600 hoogtemeters in november. Hebben of niet hebben!

Naam beklimming:LengteHM
Hobbelrade1400 M46 HM
Waterval1900 M37 HM
Geulhemmerberg1200 M54 HM
Heerenweg2300 M61 HM
Stoepert2600 M60 HM
Eyskensweg900 M40 HM
Zandberg400 M25 HM
Schatsberg700 M27 HM

Route op Strava

Bekijk meer routes

MijnGazet: 7. Wandelroute

Een korte, maar verrassende wandeling rondom het domein Watersley, dat enkele verborgen, maar helaas verboden, trekpleisters kent.

MijnGazet: 6. Gravelroute

Ditmaal een gravel-editie rondom Doenrade welke volledig in teken staat van pittige hellingen en prachtige singeltracks. Start in het Danikerbosch!

MijnGazet: 5. Fietsroute

Een fietstocht langs de grote bierbrouwerijen in het zuiden van Limburg. Vanaf Sittard passeer je achtereenvolgens Brand, Gulpener en Alfa.

Bestel hier een gesigneerd exemplaar van ‘Heuvel wat ben je mooi’En ontvang een gratis magazine van Vélo Limburg. 

Heuvel, wat ben je mooi

Het boek Heuvel, wat ben je mooi bestel je middels onderstaand contactformulier.

€15,95