Route: intervallen in Geulle.

Voor ieder wat wils. Hoe graag je ook van de omgeving wilt genieten tijdens een rit, er zijn van die dagen dat er serieus getraind mag worden. Of dat je lichaam en geest vol frustraties zitten en de fiets even je uitvlucht is. Op dit soort momenten is er niks beter dan een klim aanvallen. Even geen ‘en danseuse’, maar rammen.

Intervaltraining

Ben je van plan om jezelf eens flink af te beulen en wil je dit niet telkens op 1 en dezelfde klim doen? Maar heb je ook geen zin in een tocht van minimaal 100 kilometers? Dan is er in het Limburgse grensplaatsje Geulle de ideale oplossing voor handen. Hier liggen namelijk 3 beklimmingen op 1 en dezelfde uitsnede van de Maas, die je allemaal in een mooie lus van 11 kilometer kunt bedwingen.

De bekendste hiervan heeft van het volk de naam Slingerberg gekregen. Officieel luistert deze naar de naam Hussenberg, naar het gelijknamige buurtschap op de top. De Slingerberg is enorm populair onder wielertoeristen en tevens opgenomen in de Amstel Gold Race. Waarschijnlijk een resultaat van de absolute schoonheid van de klim. Het is namelijk een prettige loper over perfect asfalt en slingerend als een Alpen-col. Weliswaar veel korter, maar toch.

De andere 2 beklimmingen zijn de Schieversberg (of Moorveldsberg) en de Snijdersberg. Deze startten op hetzelfde punt. Op de Snijdersberg ligt een hagelnieuwe laag asfalt, dit is op de Schieversberg helaas niet zo. Anders dan de Slingerberg lopen deze beklimmingen voor geen meter. Beiden bevatten een steil stuk dat je echt dwingt om uit het zadel te komen. Harken!

Danny Nelissen

Danny Nelissen was een beloftevol wielrenner uit Sittard. In de jeugd reed hij samen met zijn grootste concurrent Ronald Waterreus (die later eerste doelman van PSV werd) de rest van Limburg in hun categorie aan gort. Uiteindelijk werd Nelissen, op schitterende wijze, wereldkampioen bij de amateurs in Colombia en reed hij de Tour de France. Door diverse problemen hierna, kreeg zijn carrière misschien niet de allure die het verdiende.

Nelissen trainde zijn intervallen op de Slingerberg. Iets waar hij weliswaar geen fan van was, maar wat hem wel de top liet bereiken. Ook meervoudig etappewinnaar én Gouden Trui-drager in de Ronde van Spanje, Max van Heeswijk, kwam vanuit de regio Maasbracht naar Geulle om hier te knallen.

Bron: de Nederlandse toppen Top-40 (Pieter Cramer en Huug Schipper)

Route

In tegenstelling tot de route van Danny Nelissen, die zich enkel richtte tot de Slingerberg, bevat deze lus alledrie de beklimmingen. Iedere beklimming wordt eenmaal op- en eenmaal afgegaan. De start en finish ligt aan de voet van de Slingerberg.

Download hieronder de route als GPX- of TCX-bestand.

11.2 KM / 192 HM
Start: Slingerberg /\
Snijdersberg \/
Schieversberg /\
Slingerberg \/
Snijdersberg /\
Schieversberg \/
Finish: voet Slingerberg.
Route op Strava

Echt een rondje om volledig af te zien. Wanneer je er niet genoeg van hebt, doe je het gewoon nog eens. En nog eens.

De Maasberg in Elsloo.

Een andere optie is de Maasberg, die na de lus in Geulle, prima te bereiken is. Sla hiervoor linksaf in plaats van rechtsaf zodra je de Slingerberg nadert vanuit Broekhoven. Je fietst langs de kanaaldijk in de richting van Elsloo. Om de Maasberg kun je vervolgens niet heen. Die zie je en die voel je. Kasseien!

Voordat de klim begint kun je eerst nog een bezoek brengen aan een nieuw wielermonument ter ere van de wielerhelden van de gemeente Stein, die in de jaren 40-50-60 furore maakte in de nationale en internationale wielerwereld. Namen als Jan Nolten, Arie den Hartog en Harry Steevens, om enkele te noemen, staan hier symbool voor.

Bekijk meer routes

MijnGazet: 7. Wandelroute

Een korte, maar verrassende wandeling rondom het domein Watersley, dat enkele verborgen, maar helaas verboden, trekpleisters kent.

MijnGazet: 6. Gravelroute

Ditmaal een gravel-editie rondom Doenrade welke volledig in teken staat van pittige hellingen en prachtige singeltracks. Start in het Danikerbosch!

MijnGazet: 5. Fietsroute

Een fietstocht langs de grote bierbrouwerijen in het zuiden van Limburg. Vanaf Sittard passeer je achtereenvolgens Brand, Gulpener en Alfa.

Bestel hier een gesigneerd exemplaar van ‘Heuvel wat ben je mooi’En ontvang een gratis magazine van Vélo Limburg. 

Heuvel, wat ben je mooi

Het boek Heuvel, wat ben je mooi bestel je middels onderstaand contactformulier.

€15,95