Brouwerij Route

Start:Finish:
Thull (Schinnen)Thull (Schinnen)
Aantal KM:76.3 KM
Aantal HM:827 HM

Bier & Wielrennen. Bij de meeste lezers beginnen de ogen nu ongetwijfeld te twinkelen. We zijn tenslotte liefhebbers van het landschap waarin we fietsen. Het hoeft niet altijd hard te gaan. Als er maar genoten wordt. Er is niets mooiers dan een flinke tocht af te sluiten onder het genot van een pint of een speciaalbier.

Deze gratis route start bij de Alfa Brouwerij in Thull, een buurtschap in het dorp Schinnen. Parkeer uw auto bij de Mulderplas of de tegenover gelegen brasserie de Muldermolen. Dit is op enkele honderden meter van de daadwerkelijke start bij de eerder genoemde brouwerij.

Deze route laat je de diverse schoonheden zien van verschillende plateau’s. Geografisch gezien fiets je in het hart van Zuid-Limburg. De beklimmingen variëren van makkelijk tot moeilijk, en van kort tot lang. Vanaf de start is het raak en doet de Krekelberg zijn intrede. Even verderop waan je jezelf helemaal alleen op de wereld bij de beklimming van het door groen omgeven Waterval. Je bedwingt de moordende Doodeman en geniet van de uitzichten op dezelfde beklimming (Côte du Trintelen) als het Tour de France peloton aandeed in 2006. Onderweg passeer je de brouwerijen van achtereenvolgens Brand en Gulpener. Ook passeer je het klooster in Wittem waar Gerardus Kloosterbier zijn afkomst aan dankt. Grote wegen worden over de gehele route grotendeels vermeden.

Wie zijn dorst liever lest met een Gulpener na afloop kan ook starten bij Zwembad Mosaqua in Gulpen. Het Gulpener proeflokaal ligt hier op steenworp afstand en heeft diverse (speciaal)bieren op fles of tap. De Koning van Spanje mag zich dan het voorgerecht noemen.

Na de beklimming van de niet te onderschatten Vrakelberg gaat het licht glooiend op en af, terug naar Thull. De Kerkeveldweg en de Hellebeuk in en rondom Klimmen zijn de laatste echte obstakels en via het pittoreske buurtschap Grijzegrubben zet je koers naar de finish bij de brouwerij in Schinnen.

“Fiets. Bier. Plezier. Niet andersom.”

Eenmaal aangekomen kun je ervoor kiezen om een bezoek te brengen aan de brouwerij (vooraf boeken op de website van Alfa!) waartoe tevens een proeverij behoort. Een trappist buiten of binnen bij de Muldermolen is een perfecte andere optie!

Beklimmingen:
Naam beklimming:LengteHM
Krekelberg800 M29 HM
Wolfhagen500 M30 HM
Hobbelrade1400 M46 HM
Waterval1900 M37 HM
Doodeman700 M76 HM
Koning van Spanje1600 M70 HM
Plettenberg1000 M39 HM
Côte du Trintelen2200 M93 HM
Vrakelberg500 M41 HM
Kerkeveldweg600 M30 HM
Hellebeuk500 M29 HM
Huub Duijn tijdens de beklimming van de Vrakelberg in de ZLM-Tour van 2019.


Bekijk de route hieronder via Strava en exporteer hem als GPX. of TCX. bestand.
Brouwerij Route op Strava

Bekijk meer beklimmingen

en danseuse Limburg ft. MyCols

Samen met MyCols.app bedacht en danseuse Limburg een unieke uitdaging in het Zuid-Limburgse Heuvelland; onbekende heuvels bedwingen waar het asfalt stopt en overgaat op grind, of desnoods doodlopend zijn.

Bestel hier een gesigneerd exemplaar van ‘Heuvel wat ben je mooi’En ontvang een gratis magazine van Vélo Limburg. 

Heuvel, wat ben je mooi

Het boek Heuvel, wat ben je mooi bestel je middels onderstaand contactformulier.

€15,95