en danseuse Limburg ft. MyCols

Climbs where asphalt stops and changes to unpaved roads

Samen met MyCols.app bedacht en danseuse Limburg een unieke uitdaging in het Zuid-Limburgse Heuvelland; onbekende heuvels bedwingen waar het asfalt stopt en overgaat op grind, of die desnoods doodlopend zijn.

Vergeten of verstopte beklimmingen

Soms blijft het zonde. Beklimmingen die het landschap sieren, maar op het einde doodleuk stoppen. Waar je geacht wordt om te draaien, terwijl je dat eigenlijk niet wil. Klimmen is ook afdalen over een andere weg dan die je zojuist hebt beklommen. 

Maar goed. Er zijn eenvoudigweg beklimmingen die je geen andere keuze laten. Soms gaat asfalt over op grind of een andere, onverharde ondergrond. Soms lopen wegen domweg dood. Vaak zijn het prachtige beklimmingen die willens of wetens worden ‘vergeten’ omdat ze niet in een bepaald profiel van de coureur of fiets passen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de Kromhagerweg vanuit Eys, de klim naar het Bovenste Bosch via Terziet of de Sleijerweg in Sweikhuizen. 

Maar er is meer. Verstopte wegen op minder bekende heuvelruggen waar een doodnormale sterveling op een racefiets zelden passeert. Toch zijn ook deze beklimmingen vaak tot een bepaalde hoogte geasfalteerd en dus uitermate geschikt voor het stalen ros dat normaliter de gebaande paden prevaleert.

Uitdaging

Om deze zogenaamde Dead-end-climbs-of-Limburg Jersey te verdienen, dien je tussen 29 augustus en 31 maart 2023 de 10 onderstaande beklimmingen te voltooien. Onder de finishers wordt een drietal exemplaren van het boek Heuvel, wat ben je mooi verloot.

 1. Kromhagerweg, Eys
 2. Luijtenweg, Schin op Geul
 3. Sleijerweg, Sweikhuizen
 4. Gewandeweg, Voerendaal
 5. Biesweg, Wittem
 6. Delweg, Sint-Geertruid
 7. Vrouwenbos, Voeren (B)
 8. Bovenste Bosch (via Terzieterweg), Epen
 9. Oude Bocholtzerweg, Wittem
 10. Nyswillerpad, Eys

Wat moet je doen?

 1. Download de MyCols applicatie, maak een account aan en connect die met jouw Strava-account (de gereden beklimmingen worden zo automatisch geregistreerd).
 2. Like @endanseuse_limburg op Facebook of Instagram.
 3. Fiets en bedwing ze alle 10!

De winnaar worden na afloop persoonlijk op de hoogte gebracht via mailing.

De komende maanden verschijnen regelmatig beknopte omschrijvingen van deze onbekende beklimmingen op www.endanseuse.nl. Ook zullen er enkele routes worden gedeeld waarin de bovenstaande heuvels aan elkaar worden gelinkt.

Veel succes met deze uitdaging!

Niels Smits – en danseuse Limburg
Xavier van Aubel – MyCols.app

Bekijk meer beklimmingen

Bestel hier een gesigneerd exemplaar van ‘Heuvel wat ben je mooi’En ontvang een gratis magazine van Vélo Limburg. 

Heuvel, wat ben je mooi

Het boek Heuvel, wat ben je mooi bestel je middels onderstaand contactformulier.

€15,95