Scholtissen Holenweg, Schinnen (Wolfhagen)

900 meter – EDI: 32.36

Gilde der beklimmingen Amstel Gold Race: NEE

Wolfhagen. De naam van deze buurtschap tussen Oirsbeek en Schinnen heeft iets mysterieus. Het beeld wellicht ook. Er kleeft een bepaald gevoel aan, iets nostalgisch. Wolfhagen an sich ademt vroeger uit. Zeker de bebouwing aan de hoge zijde van de weg, de boerenhuizen en grotere hoeven geconcentreerd rondom het Fabritiushuis, lijken in eeuwen tijd onveranderd.

Bij datzelfde Fabritiushuis schiet een mystieke, groene tunnel de Putherberg op; de Scholtissen Holenweg. Omgeven door beemden en akkers loopt deze grubbe (holle weg) gestaag het plateau richting kerkdorp Puth op. Deze omgeving leent zich uitermate voor de wandelaar of natuurliefhebber, maar de geasfalteerde weg doorheen de grubbe bindt ook de fietser aan zich.

Hoewel de asfaltlaag niet direct een schoonheidsprijs verdient (zeker na slechter weer of in de natte maanden van het jaar), blijkt de Scholtissen Holenweg een prettig te nemen obstakel met een hoge schoonheidsfactor. Op dit gedeelte van de heuvel ben je één met de natuur. Dassenburchten, holle wanden, groen én de kans op een ontmoeting met het zeldzame Vliegend Hert sieren het curriculum vitae van deze onbeminde heuvel in Wolfhagen, ooit een belangrijke pleisterplaats van de gevreesde Bokkerijders.

En route

Het vinden van beklimmingen rondom Oirsbeek en Schinnen is een sinecure. Wie van felle, korte én mooie heuvels houdt, kan hier naar hartelust klimmen. Diverse stuiptrekkingen kronkelen de heuvelrug op, met de Putherberg als meest voor de hand liggende optie. Ook de Zandberg, Schatsberg en Beukenberg hebben recentelijk, dan wel in het verleden, hun sporen in de wielersport verdiend. Wie goed zoekt treft echter, naast bovenstaande beklimmingen en de Scholtissen Holenweg, ook de Molenweg, Boompjesweg of de Hagendoornweg in deze omgeving.

Hoewel de atlas niet altijd bekend is met het bestaan van de Scholtissen Holenweg in Wolfhagen (op menig kaart ontbreekt deze weg), kun je de beklimming haast niet missen. Dalende vanaf de Beukenberg richting de dorpskern van Oirsbeek passeer je allereerst in volle vaart de Hagendoornweg en de Schatsberg aan je rechterzijde. Vervolgens gaat het over een licht dalende weg (de Köllerstraat) in de richting van de buurtschap Wolfhagen. Met het vakwerk van het Fabritiushuis in beeld sla je rechtsaf de betreffende weg in.

De keuze hier is reuze, maar de grubbe die zijn oorsprong heeft in het hart van Wolfhagen mag zich zonder twijfel scharen in een ongedefinieerde rij der sprookjesachtige beklimmingen en is zeker een van de allermooiste oplopende opties in dit gedeelte van het Heuvelland.

De beklimming

Om tot het ontleden van de naam Scholtissen Holenweg te komen, moeten we terug naar het begin van de 17de eeuw, toen Hilger Fabritius in 1615 het hedendaagse Fabritiushuis liet bouwen, indertijd nog Daemenhof genoemd. Hilger kwam voort uit een echte magistraten-familie en mocht zichzelf scholtis (of schout) te heerlijkheid Schinnen noemen: een ambtenaar welke belast werd met de bestuurlijke en gerechtelijke taken in een bepaalde plaats. Tevens diende een scholtis als handhaver van de openbare orde. 

Aangezien de klim door een zogenaamde grubbe (in deze dus een holle weg) loopt, en de voet hiervan gesitueerd is bij het Fabritiushuis, is de koppeling naar de naam Scholtissen Holenweg snel gemaakt.

Ingewikkelder dan de naamsverklaring wordt de beklimming zelf nimmer. De schoonheid van de heuvel is haast ongeëvenaard en dat beleef je. Dat voel je. Vanaf de voet duik je al snel het aanpalende, Wolfhagerbos in. Dit gaat gepaard met een matig stijgend wegdek, dat er in winterse omstandigheden echter erbarmelijk bij kan liggen. Toch kan en mag dit je niet weerhouden om de krappe kilometer tot boven te voltooien, al dan niet op de grote plaat.

Dat laatste roept wel een bepaalde gretigheid op die je op het zwaarste gedeelte, vlak onder de top, duur kan komen te staan. Al zal een goed getrainde liefhebber van de stiel ook hier de pedalen soepel rond krijgen. Bovenop sluimert de klim nog wat na om weldra de aansluiting te maken op de Maastrichterweg tussen Puth en Doenrade.

In koers

Voor zover te achterhalen is de beklimming van de Scholtissen Holenweg in Wolfhagen nimmer onderdeel geweest in enige koers van naam. Door de jeugd werd er tot en met 2019 jaarlijks een tijdrit gereden als onderdeel van de Jeugdronde Schinnen. Net als vele andere koersen voor de jonge fietser in Limburg en omgeving is ook deze wedstrijd helaas van de kalender verdwenen.

Tekst: Niels Smits – © 2021

Bekijk meer beklimmingen

en danseuse Limburg ft. MyCols

Samen met MyCols.app bedacht en danseuse Limburg een unieke uitdaging in het Zuid-Limburgse Heuvelland; onbekende heuvels bedwingen waar het asfalt stopt en overgaat op grind, of desnoods doodlopend zijn.

Bestel hier een gesigneerd exemplaar van ‘Heuvel wat ben je mooi’En ontvang een gratis magazine van Vélo Limburg. 

Heuvel, wat ben je mooi

Het boek Heuvel, wat ben je mooi bestel je middels onderstaand contactformulier.

€15,95