Retro: Jan Krekels (Tour de France 1971)

In dit bijzondere jaar dient de uitgestelde Tour de France als pleister op de wonde van iedere sportaanbidder. Vanaf 29 augustus tot 20 september wordt er alsnog gestreden om het prestigieuze tricot. En danseuse Limburg draagt zijn steentje bij en gaat gedurende la Grande Boucle terug in de Tour-historie van Limburg. Vandaag: de overwinning van Jan Krekels in 1971.

In de rijke historie van de Tour de France is een ook een rol voor Limburg en de Limburgers weggelegd. Waar er eerder al teruggekomen werd op de aankomst van een etappe in Valkenburg, gebeurd dat vandaag op de overwinning van Jan Krekels in 1971.

Jan Krekels – 1971

Een memorabele prestatie leverde de in Sittard geboren Jan Krekels in 1968 al. Op het onmetelijk zware onderdeel ploegentijdrit, over een afstand van 100 kilometer en rijdend in slechts een kwartet, veroverde hij samen met Joop Zoetemelk, Fedor den Hartog en René Pijnen, goud op de Olympische Spelen in Mexico-Stad. Ondanks een matige voorbereiding worden de Italianen en Zweden op enkele minuten gereden.

Met een onvervalste oerkreet passeert Jan Krekels als eerste de streep in Versailles.

In de enerverende Tour van 1971 volgt een volgende hoogtepunt in de carrière van Krekels. Waar vooral het beklijvende duel tussen Luis Ocaña en Eddy Merckx bij de meeste wielervolgers in het geheugen gegrift staat, kent de dan 23-jarige Krekels persoonlijk succes door in de 19de etappe naar Versailles de sprint overtuigend te winnen van de Fransman Cyrille Guimard.

Lui

Krekels, vooraf door ploegleider Kees Pellenaars bestempeld als lui omdat hij in eerste instantie alleen bezig is met het halen van Parijs, haalt hiermee zijn gram na zijn tweede plek in de etappe hiervoor en rekent tevens af met de prikkelende woorden van zijn ploegleider.

Jan Krekels schrijft met de Ruta del Sol in 1972 nog een aansprekende overwinning bij op zijn erelijst. Een vergelijkbaar resultaat als in 1968 of 1971 zal hij echter nimmer meer boeken.

In 1971 leek de Spanjaard Luis Ocaña op imposante wijze op weg naar de overwinning en lijkt hiermee de hegemonie van Eddy Merckx te doorbreken. In de rit legendarische naar Orcières-Merlette rijdt hij zijn grote rivaal op bijna 9 minuten en kan een eerste Tourzege hem niet meer ontglippen.

Een drama voltrekt zich echter enkele dagen later wanneer Ocaña en Merckx vallen in de afdaling van Col de Menté. Waar Merckx snel opstaat is een beduusde Ocaña te laat. Achtervolger Joop Zoetemelk knalt vol op de Spanjaard die even later huilend in een ambulance stapt. Zijn langgekoesterde droom valt in gewonnen positie in duigen. In 1973 wint Ocaña, bij afwezigheid van Merckx, de Tour dankzij onder meer 6 rit-overwinningen alsnog.

Tekst: Niels Smits
Foto‘s: Limburgsch Dagblad
Bronvermelding: Limburgsch Dagblad, Helden Magazine

Lees ook andere verhalen

Bestel hier een gesigneerd exemplaar van ‘Heuvel wat ben je mooi’En ontvang een gratis magazine van Vélo Limburg. 

Heuvel, wat ben je mooi

Het boek Heuvel, wat ben je mooi bestel je middels onderstaand contactformulier.

€15,95