Fietsen naar het bier van Limburg!
Fietsen: Brouwerij Ambrass, Gats te Sittard
Type: Fietsen
Afstand en HM: 71.9 kilometer (↗ 580 meter)
Bier, pils of beer. In ‘t Zittesj beier. De goudgele rakker is onlosmakelijk verbonden met de Limburger, een bourgondiër. In het zuiden van onze provincie vind je aantal gerenommeerde brouwerijen met elk hun uitspanning.
Deze fietstocht, die start bij Brouwerij Ambrass in de Gats te Sittard, brengt je naar de grote brouwerijen in Zuid-Limburg en is geschikt voor eenieder die graag fietst. Hoewel de hoogtemeters niet ontbreken vermijden we in deze de echte kuitenbijters.
En route.
Via de Markt, het stadspark van Sittard en onder door de Middenweg richting Munstergeleen, wordt de gemeente Sittard-Geleen in buurtschap Abshoven verlaten. Aan de bosrand van de Danikerberg gaat het over de Duistergatsken naar Sweikhuizen, het heuse bergdorpje gelegen tegen de gelijknamige Sweikhuizerberg.
Brand en Gulpener.
Waar normaliter de klim doorheen het dorp wordt verkozen, dalen we in deze af naar Spaubeek om daar middels Hobbelrade, Genhout, Oensel en de reusachtige watertoren in Schimmert uiteindelijk af te dalen naar Valkenburg. Van échte klimmen zijn lange tijd geen sprake en vrijwel pijnloos bereik je in Wijlre de brouwerij van Brand, in 1340 de eerste Neerlandsche bierbrouwerij en daarmee al bijna 800 jaar gevestigd in, naar eigen zeggen, hét bierdorp.
Een vloek en een zucht later, letterlijk ditmaal (een venijnig knikje brengt je naar Gulpen), is daar al de brouwerij van Gulpener en fiets je op de Rijksweg onder de leidingbrug door, waarmee het smakelijke vocht wordt verplaatst van de brouwerij naar het brouwhuis aan de andere zijde van de weg.
Koning van Spanje.
Omdat het centrum van Gulpen gelegen is in een dal waar de Geul en de Gulp bijeen komen, zal er immer geklommen moet worden om het dorp te verlaten. In deze wordt er gekozen voor de relatief gemakkelijke Koning van Spanje, een heuvel met een pracht van een naam. De beroemde Limburgse schrijver, Felix Rutten ontleedde ruim, een eeuw geleden de herkomst hiervan;
Elders over de Geul, midden in de rythmenvaart van het deinende veld, rijst een pavillioenvormige boomengroep, die aan de episoden van den tachtigjarigen oorlog haar naam ‘de Koning van Spanje’ dankt. De vorst heeft er gerust, zegt de sage, en liet er zich in zijn helm, of in zijn zwaardschede, een dronk uit de Gulp brengen.
– Felix Rutten (Ons Mooie Nederland. Limburg) 1918 –
De eerste opgave is tevens het meest lastige deel van de dag, hoewel het tweeluik Plettenberg en Eyserweg (Côte de Trintelen), dat hierna volgt, zeker niet onderschat mag worden. Dat gezegd hebbende volgen na ronding van de laatstgenoemde top enkele glooiende kilometers rond Ubachsberg en later Klimmen. Middels Hulsberg en Nuth wordt er weldra koers gezet naar Thull, waar de geuren van gerst en hop al snel de zintuigen doen prikkelen.
Alfa.
De combinatie van deze twee ingrediënten wordt gecompleteerd met natuurzuiver bronwater en zo verworven tot Alfa bier, waar onderaan de Krekelberg de familiebrouwerij van gesitueerd ligt. Hier proefde Tante Wies, als vrouwelijke pater familias, iedere ochtend het vers gebrouwen bier om vervolgens haar zegen te geven over het bottelen van de flessen.
Schinnen, Wolfhagen en Oirsbeek, waar met de Beukenberg het laatste klimwerk wacht, vormen de opmaat naar het slot van deze rit. Een slot dat voert over de golvende landwegen tussen Doen- en Bingelrade. De lange Lahrstraat vanaf het Duitse Hillensberg brengt je uiteindelijk terug naar het stadshart van Sittard. Dorstige mensen hoeven hier niet lang te zoeken naar een versnapering!
Tekst: Niels Smits – © 2021