Route: Beleef de Tour van 2006

Fiets dit prachtige herfstweekend de laatste kilometers van de 3de etappe uit de Tour de France van 2006.

Start:Finish:
Vilt (Valkenburg)Vilt (Valkenburg)
Aantal KM:70.0 KM
Aantal HM:957 HM

Op de plek waar Mathieu van de Poel dit jaar wielerhistorie schreef met zijn werkelijk fenomenale eindsprint in de Amstel Gold Race, eindigde in 2006 de 3de etappe van de Tour de France vanuit Esch-sur-Alzette in Luxemburg. De voorlopig laatste keer dat de Tour de France Limburg aandeed. Inmiddels alweer dik 13 jaar geleden. Terug naar toen!

Hoe zat het ook alweer?

In de eerste Lance-loze Tour lag alles open qua favorieten. Echter werden er koud een week voor de start enkelen van hen (Ivan Basso, Jan Ullrich) al uitgeschakeld door het spraakmakende ‘Operación Puerto’. De Tour leek onthoofd maar werd uiteindelijk opener, leuker en spannender dan we al jaren gewend waren. Er was één man die soeverein rond reed. Echter, na een dure misrekening en een volledige inzinking richting La Toussuire leek de uiteindelijke grote favoriet Floyd Landis zijn kansen op eindwinst te hebben vergooid.

De man die een halfuur cadeau kreeg van Landis in de overgangsrit naar Montélimar, Oscar Pereiro Sio, nam het geel na die inzinking over van Landis en leek op weg naar eindwinst. 2 biertjes en 4 glazen whiskey deden Landis de volgende dag echter vliegen. Een zelden vertoond huzarenstukje op weg naar Morzine, waar hij de tegenstand werkelijk vermorzelde, brachten hem terug in de race op een halve minuut van het geel. In de afsluitende tijdrit op de voorlaatste dag maakte hij het karwei vakkundig af.

Na 7 jaar Lance Armstrong won opnieuw een Amerikaan de Tour. 3 dagen later hing hij. Overmatig testosteron was het wondermiddel voor de wonderbenen van Floyd. De rekening was duur. Landis verloor zijn Tourzege. Een man die steevast reed voor ereplaatsen won zomaar (maar verdiend) de Tour de France van 2006. Óscar Pereiro Sio was na Federico Bahamontes, Luis Ocaña, Pedro Delgado en natuurlijk Miguel Indurain de 5de Spanjaard die de Tour won.

Esch-sur-Alzette > Valkenburg.

Vanuit de start in Esch-sur-Alzette duurde het die dinsdag 4 juli 2006 een dikke 185 kilometer voordat het circus Nederland zou bereiken. 31 kilometer Tour op Limburgs grondgebied! 31 kilometer lang ontzettend veel volk langs de kan van de weg. Rijendik stond het met name op de 3 gecategoriseerde beklimmingen.

Eenmaal nadat de grens-oversteek gemaakt was bij Hoogcruts moest er al snel geklommen worden. De Loorberg (die dag speciaal met ‘Côte de’ ervoor) was de eerste gevolgd door de Plettenberg (niet gecategoriseerd), de Eyserweg (Côte de Trintelen) en tot slot de Cauberg. Mathias Kessler demarreerde daar in de laatste meters weg bij de kop van peloton waar Michael Boogerd brak en het tempo van Kessler niet kon volgens. Kessler hield het vol tot aan de streep in Vilt en won. Tom Boonen veroverde het geel.

De route van toen.

Zoals eerder gezegd valt de Tour Nederland binnen op ongeveer 31 kilometer van de streep bij Hoogcruts. Na de beklimming van de Loorberg wordt er via de Schweiberg afgedaald naar Mechelen. Van Mechelen gaat het naar Partij om bij de abdij van Wittem rechtsaf te slaan in de richting van Eys de Plettenberg op.

In Eys wordt er vervolgens niet gekozen voor de Eyserbosweg maar voor de veel bredere Eyserweg (sindsdien omgedoopt tot Côte de Trintelen). Via de Vrakelelbergerweg zetten we koers naar Wijlre en Schin op Geul. Tot slot buigen we buitenom Valkenburg-centrum naar de Cauberg. 2 kilometer verder ligt de eindstreep tussen Vilt en Berg.

Zelf de route fietsen.

Wellicht is aankomend weekend het laatste mooie en redelijk warme weekend van het jaar. Ideaal om nog een mooie tocht met de racefiets te maken. Deze route herbergt de finale van de 3de etappe in de Tour de France van 2006. Herkenbare wegen en bekende beklimmingen. Start en finish liggen dus in Vilt. Bij Hagelstein (ongeveer halverwege de route) pak je het parcours van toen op.

Zie hieronder de link op Strava en download de route. En danseuse!

Naam beklimming:LengteHM
Geulhemmerweg1200 M54 HM
Bemelerberg800 M41 HM
Keunestraat500 M26 HM
Schey2000 M59 HM
Côte de Veurs (B)2000 M99 HM
Loorberg1500 M79 HM
Côte de Trintelen2200 M93 HM
Cauberg800 M51 HM

Route op Strava

Bekijk meer routes

MijnGazet: 7. Wandelroute

Een korte, maar verrassende wandeling rondom het domein Watersley, dat enkele verborgen, maar helaas verboden, trekpleisters kent.

MijnGazet: 6. Gravelroute

Ditmaal een gravel-editie rondom Doenrade welke volledig in teken staat van pittige hellingen en prachtige singeltracks. Start in het Danikerbosch!

MijnGazet: 5. Fietsroute

Een fietstocht langs de grote bierbrouwerijen in het zuiden van Limburg. Vanaf Sittard passeer je achtereenvolgens Brand, Gulpener en Alfa.

Bestel hier een gesigneerd exemplaar van ‘Heuvel wat ben je mooi’En ontvang een gratis magazine van Vélo Limburg. 

Heuvel, wat ben je mooi

Het boek Heuvel, wat ben je mooi bestel je middels onderstaand contactformulier.

€15,95