Blog: Tour de France 2021, etappe 17.

Naast beheerder en oprichter van deze website omtrent fietsen en wielrennen in Zuid-Limburg is Niels Smits ook nog eens als verslaggever verbonden aan Scorito, de nummer 1 in Fantasy Sports. Hier vindt je zijn voorbeschouwingen op de etappes vanwaar hij verslag doet. Vandaag:

Tour de France 2021, etappe 17
14 juli 2021
Muret > Saint-Lary-Soulan – 187.4 KM.

Goedemiddag beste wielerliefhebbers vanuit een, meteorologisch gezien, erbarmelijk Nederland! Laat het ons de pret niet drukken. Vandaag wacht wellicht de zogenaamde queen stage! Zeker de Fransen zullen vandaag extra gebrand zijn op succes daar het quatorze juillet is; de Franse feestdag. De vraag is echter of de klassementsmannen hier aan mee willen werken.

Hoewel vrijwel iedereen zich ondertussen heeft neergelegd bij de onemanshow van het Sloveense wonderkind, die enkel op de Mont Ventoux iets van kleerscheurtjes vertoonde, valt er namelijk nog genoeg om voor te strijden vandaag. Liefst zeven man (Urán, Vingegaard, Carapaz, O’Connor, Kelderman, Lutsenko en Mas) zijn nog in een strijd verwikkeld om de plaatsen twee en drie, al blijft die werkelijke strijd voorlopig nog wat achterwege. Met een gruwelijke aankomst bergop kan niemand van hen zich vandaag nog langer verstoppen. Er móet vandaag gestreden worden om iedere meter.

Bollen.

Naast de strijd om het podium heeft ook de strijd om de bollen eindelijk weer allure. Na jaren van armoede (oké, op wellicht Julian Alaphilippe na, 2018) werken en dromen meerdere coureurs weer van het spraakmakende tricot, dat zovelen berggeiten in het verleden heeft doen strijden gedurende beklijvende duels.

Deze Tour wordt ieder bergpunt bevochten. En hoe; als pupillen vliegen de heren renners er in. Zij-aan-zij verliezen Nairo Quintana, Michael Woods en onze eigen Wout Poels elkaar geen seconde uit het oog. Met ook nog die andere Wout, dé Belgische alleskunner, zal het ook vandaag weer koers op iedere berg zijn. Schrijf ze maar op voor de vlucht van de dag. Omcirkel de ranke Colombiaan Quintana overigens maar met donkerrood. Hij won in 2018 als eerste en (tot nu toe) enige renner ooit op de Col du Portet, het verlengde van de welbekende Pla d’Adet.

Spektakel gegarandeerd, hoewel de eerste 120 kilometer vanuit startplaats Muret neigen naar een reguliere sprintetappe. Het venijn ligt hem in de staart, waar liefst drie Pyreneeënreuzen elkaar opvolgen in nog geen zestig kilometer, met een zinderende aankomst op de eerder genoemde Col du Portet als ultieme climax.

Deze zag zal bij menig Fransman iets extra’s toevoegen, zeker bij een getergde Gaudu, de verrassende Paret-Peintre, de wispelturige Martin of de hedendaagse chouchou Alaphilippe. De vraag is echter of zij zijn opgewassen tegen de grotere matadoren, die alles op alles zullen zetten om vandaag een sprong richting het podium te wagen.

Verwacht Fransen, verwacht bollensprints, verwacht KOERS! 

Tekst: Niels Smits – © 2021

Bekijk meer beklimmingen

en danseuse Limburg ft. MyCols

Samen met MyCols.app bedacht en danseuse Limburg een unieke uitdaging in het Zuid-Limburgse Heuvelland; onbekende heuvels bedwingen waar het asfalt stopt en overgaat op grind, of desnoods doodlopend zijn.

Bestel hier een gesigneerd exemplaar van ‘Heuvel wat ben je mooi’En ontvang een gratis magazine van Vélo Limburg. 

Heuvel, wat ben je mooi

Het boek Heuvel, wat ben je mooi bestel je middels onderstaand contactformulier.

€15,95