Blog: Tour de France 2021, etappe 19.

Naast beheerder en oprichter van deze website omtrent fietsen en wielrennen in Zuid-Limburg is Niels Smits ook nog eens als verslaggever verbonden aan Scorito, de nummer 1 in Fantasy Sports. Hier vindt je zijn voorbeschouwingen op de etappes vanwaar hij verslag doet. Vandaag:

Tour de France 2021, etappe 19
16 juli 2021
Mourenx > Libourne – 207 KM.

Over kannibalen.

Hartelijk welkom beste wielervrienden. 

Nog drie dagen fietsen en we zijn in Parijs! De spanning om de eindzege is er ondertussen definitief af. Na de demonstratie van Pogiboy in het loodzware Pyreneeën-tweeluik, waarin de jonge, eerzuchtige Sloveen heerste en niet verdeelde, mag de conclusie getrokken worden dat er een nieuwe Kannibaal is opgestaan. Een die nog 23 moet worden.

Over kannibalen gesproken; Eddy Merckx, jarenlang alleenheerser én de grootste aller tijden, tevens eerste eigenaar van de weinig verhullende bijnaam Kannibaal, is vandaag aanwezig in startplaats Mourenx. Niet geheel toevallig waarschijnlijk. 

Mourenx, een typisch Frans stadje aan de voet van de Pyreneeën, was in de Tour de France van 1969 een der plaatsen die dagen waar Merckx zijn tegenstanders vernederde, verscheurde en opvrat. Al stevig in de gele leiderstrui soleerde Eddy na een loodzware expeditie de rest van het veld op bijna acht minuten.

Herrijzen.

Maar toevallig of niet; vandaag is tevens de dag dat Mark Cavendish, deze Tour verantwoordelijk voor de grootste herrijzenis uit de geschiedenis sinds Jezus Christus, het onbereikbaar geachte record van Merckx, dé 34 etappezeges, kan verbreken. 

Dan moet het echter wel tot een massasprint komen in de straten van aankomstplaats Libourne, slechts tweemaal eerder gastheer in la Grande Boucle. En dat is niet direct evident met het gereduceerde aantal sprinters dat nog aanwezig is. Wellicht dat de roedel rondom Cavendish zich samen kan pakken met Alpecin-Fenix of Team DSM, ploegen met (nog aanwezige) spurters zonder zege, al zullen die weinig zin hebben om wederom moedwillig naar de slachtbank te worden gebracht door de herboren Manx Express.

Ondanks een stralend zonnetje, een aangename temperatuur en slechts een zuchtje wind rondom Mourenx, kan het vandaag vriezen of dooien voor de sprinters. Herrijst Mark Cavendish definitief uit de schaduw van Jezus Christus of is het woord aan de vluchters?

Op naar een historische dag!

Tekst: Niels Smits – © 2021

Bekijk meer beklimmingen

en danseuse Limburg ft. MyCols

Samen met MyCols.app bedacht en danseuse Limburg een unieke uitdaging in het Zuid-Limburgse Heuvelland; onbekende heuvels bedwingen waar het asfalt stopt en overgaat op grind, of desnoods doodlopend zijn.

Bestel hier een gesigneerd exemplaar van ‘Heuvel wat ben je mooi’En ontvang een gratis magazine van Vélo Limburg. 

Heuvel, wat ben je mooi

Het boek Heuvel, wat ben je mooi bestel je middels onderstaand contactformulier.

€15,95