Kruishoeveweg (Vrakelberg), Voerendaal

600 meter – EDI: 3.77

Gilde der beklimmingen Amstel Gold Race: JA

De beklimming van de Kruishoeveweg op de Vrakelberg kun je het best omschrijven als een duveltje uit een doosje. Een duveltje dat nimmer liegt en waarvan bovenop duidelijk wordt hoe de kaarten geschud zijn. Tevens een duveltje dat ook op heldere dagen ongenadig en nietsontziend die bliksemschicht kan én durft te zijn. Krijg je bevestiging van goede benen of zak je hier door het ijs?

Zoevend over een prettige, dalende asfaltweg vanuit Ubachsberg richting Wijlre, ontspringt de Kruishoeveweg ongeveer halverwege deze Vrakelbergerweg vanuit het niets richting de top van de Vrakelberg. Deze kuitenbijter op het plateau van Ubachsberg is één van de vele opties die je hebt in het droogdal van Colmont, dat zich omringd weet door beklimmingen.

Het genoemde droogdal wordt doorsneden door de Vrakelbergerweg met aan weerszijden een kilometerslange heuvelrug waar smalle landwegen zich een weg naar boven banen. Onder meer de Vrouwendelweg, de (oude-) Elkenraderweg en een geniepig geasfalteerd knikje naar buurtschap Colmont, waarschijnlijk enkel bekend bij de lokale bewoners, vormen enkele van de (verharde) obstakels die hier voor het oprapen liggen.

De meest bekende van het stel is zonder meer de Fromberg, die geen verdere introductie behoeft. Deze klim voert je langs de wijnranken van het gelijknamige landgoed en had voorheen vaker een beslissende functie in de diepe finale van diverse Amstel Gold Races. Tegenwoordig kent deze Fromberg een marginale bijrol in het scala aan beklimmingen dat de heuvelklassieker herbergt, des te meer omdat de beslissing steevast later in de koers valt dan vroeger.

En hoewel aan de overzijde van de Fromberg met de Vrouwendelweg een listige (zeker met de zuidenwind) en bedrieglijke beklimming richting Elkenrade loopt, kan de naastgelegen Kruishoeveweg wel degelijk als meest lastig worden omschreven. Wie een uitdaging zoekt en niet vies is van een onvervalste kuitenbijter bestormt de hel richting de Kruishoeve, de boerderij op de top van de Vrakelberg waaraan dit duveltje haar naam heeft ontleend.
In 1922 zijn er overigens resten van een Romeinse villa tegenover de hedendaagse Kruishoeve gevonden, in het zogenaamde Stokveld. Naar alle waarschijnlijkheid sloot deze aan op de huidige Karstraat (richting Ransdaal), die toendertijd behoorde tot de Via Belgica, een Romeinse handelsweg. Een villa als deze, eigenlijk een enorme boerderij, droeg bij aan de bevoorrading van etenswaren voor de Romeinen, die hier in de omgeving gelegerd waren en zo de landbouw ontwikkelden.

De contouren van de Vrouwendelweg en de (oude-) Elkenraderweg zijn vanaf het plateau tussen de From- en Vrakelberg overigens waanzinnig goed zichtbaar.

En route.

Wanneer je in Eys de Eyserweg (Côte de Trintelen) verkiest boven de Eyserbosweg, rond je diens top in Trintelen. Vervolgens daal je via onder meer Herberg de Bernardushoeve, eigendom van oud-voetballer Marco van Hoogdalem (RKC, Roda JC en Schalke 04), af in de richting van Ubachsberg. Na het verlaten van de buurtschap Mingersborg ga je linksaf richting Wijlre, de Vrakelbergerweg op.

Allereerst negeer je in vliegende vaart het knikje naar Colmont aan je rechterzijde (de beklimmingen aan je linkerzijde worden buiten beschouwing gelaten) en dender je door naar de voet van de Kruishoeveweg, een dikke kilometer verderop, die onoverzichtelijk in een flauwe bocht verscholen ligt. De kans dat je hem voorbij fietst is aanwezig, zeker met een aanloopsnelheid van rond de veertig kilometer per uur.

De beklimming.

Deze snelheid, gecombineerd met tijdig afremmen en terugschakelen voor de bocht, geeft alle ingrediënten voor een hoop ellende. Wie niet snel genoeg zijn ketting op het binnenblad krijgt, heeft een probleem en valt onherroepelijk stil.

Je botst namelijk direct op het lastigste gedeelte van de klim, die zeker de eerste driehonderd meter een vergelijking trekt met een heuse muur. Die meters stijgen aan dubbele stijgingspercentages op een wegdek dat best een nieuw laagje asfalt verdient. Je zwoegt via bomen, weilanden met koeien en graanvelden omhoog.

Probeer niet al je krachten overboord te smijten, want na het eerste gedeelte volgt er nog ruim tweehonderd meter aan klimwerk. Weliswaar niet te vergelijken met zojuist, maar wie zijn benen daar al vol had zitten krijgt het zwaar te verduren. Langzaamaan neigt het naar vals plat en trek je door naar de Kruishoeve. Op de viersprong ben je boven.

Logischerwijs geniet de verderop gelegen Fromberg veelal de voorkeur bij toerfietsers. Enerzijds vanwege zijn regelmatige karakter, anderzijds vanwege de bekendheid die de Fromberg heeft. Ook is het een ideale heuvel voor een beginnende klimmer die gedurende en bovenop ook nog eens prachtige vergezichten biedt. De beklimming van de Kruishoeveweg deelt dat laatste, maar geeft je een grotere uitdaging dan de Fromberg.

In koers.

Sedert 1992 maakt de Kruishoeveweg onder de noemer Vrakelberg onafgebroken deel uit van de Amstel Gold Race. Tegenwoordig als 22ste beklimming na de Paardendooder (Hulsberg) in Simpelveld. Na de Vrakelberg volgt een tweede beklimming van de Sibbergrubbe. In de ZLM Tour van 2019 werd hij tweemaal beklommen na de Eyserbosweg.

Tekst: Niels Smits – © 2021

Bekijk meer beklimmingen

en danseuse Limburg ft. MyCols

Samen met MyCols.app bedacht en danseuse Limburg een unieke uitdaging in het Zuid-Limburgse Heuvelland; onbekende heuvels bedwingen waar het asfalt stopt en overgaat op grind, of desnoods doodlopend zijn.

Bestel hier een gesigneerd exemplaar van ‘Heuvel wat ben je mooi’En ontvang een gratis magazine van Vélo Limburg. 

Heuvel, wat ben je mooi

Het boek Heuvel, wat ben je mooi bestel je middels onderstaand contactformulier.

€15,95