Amstel Gold Race 2021 – 4/13

In deze 13-delige serie, verdeeld over eenzelfde aantal dagen, diepen we het parcours van de Amstel Gold Race 2021 uit in dertien omlopen. Aan de hand van de geschiedenis verschijnt er iedere dag een anekdote of een wetenswaardigheid over elk van de beklimmingen.

Vandaag in de Amstel Gold Race 2021:

#4/13 – Geulhemmerberg: De Brakkeberg als vervelend broertje.
#4/13 – Bemelerberg: Bemelerberg of toch Krekelberg?
#4/12 – Cauberg: Michael Boogerd versus postbode.

Amstel Gold Race 2021
218 kilometer (12 rondes 16.9 KM, 1 ronde 15.2 KM)
Vilt > Vilt
Ronde 4/13

Zondag 18 april blijven we noodgedwongen thuis. Thuis voor de buis. Hoewel de koers die dag eíndelijk terugkeert in het wielerhart van Limburg, houdt een lockdown ons land nog immer in de houdgreep.

Na een jaar zonder Amstel Gold Race hadden we allen de hoop dat in 2021 het tij kerend zou zijn, en dat de koers weer koers was, mét publiek en, in dit geval, slingerend door het Heuvelland.

Helaas maar nogmaals, het is niet anders. In afgeslankte vorm gaan we in 2021 echter wél op zoek naar een opvolger van Mathieu van der Poel, al twee jaar de trotse vaandeldrager van het Nederlandse wielrennen en nog immer de laatste winnaar van een Amstel Gold Race.

Dertien rondes met telkens de beklimmingen van achtereenvolgens de Geulhemmerberg, de Bemelerberg en de Cauberg vormen het decor voor de heren die strijden om de winst in de Bloesemklassieker.

Met een eresaluut over de Mathieu van der Poel-allee wordt een hopelijk enerverende dag afgesloten met een daverende finish op de Rijksweg in Vilt.

Geulhemmerberg #4 (nog 164 KM)
De Brakkeberg als vervelend broertje.

De Brakkeberg is het vervelende en onbebouwde broertje van de Geulhemmerberg, die hedendaags nog enkel als afdaling wordt gebruikt in de Amstel Gold Race. Toch heeft deze venijnige kuitenbijter, met een vergelijkbaar profiel als de Doodeman in Stokhem, een aardig verleden in de eendagswedstrijd.

Sedert 1974 werd hij meermaals opgenomen in de Gold Race, zonder daarbij een doorslaggevende rol te spelen. Praktisch ieder jaar nadien maakt hij vervolgens deel uit van het parcours voordat de Brakkeberg na de editie van 1996 met stille trom verdwijnt uit de Amstel Gold Race.

Voor de toeristische fietser is de keuze tussen de Brakkeberg of de Geulhemmerberg er een tussen hart en verstand. De Geulhemmerberg mag dan hedendaags de naam hebben, de Brakkeberg is de daadwerkelijke uitdaging.

Feit is dat de Brakkeberg zich tot een van de aller moeilijkste beklimmingen van Zuid-Limburg mag scharen, vergelijkbaar met de Doodeman in Stokhem. Beide klimmen grijpen je praktisch vanaf de start bij de strot, sturen je over vreselijke passages (met dito stijgingspercentages) waar geen eind aan lijkt te komen, en laten pas los wanneer je boven bent.

Uit ‘Heuvel, wat ben je mooi’. – Niels Smits

Meer over de Brakkeberg, als onderdeel in een alternatieve ‘Amstel Gold Race’ vind je in het boek; ‘Heuvel, wat ben je mooi’ van Niels Smits, tevens auteur en oprichter van deze website.

Bemelerberg #4 (nog 157 KM)
Bemelerberg of toch Krekelberg?

In Bemelen wordt ten onrechte de Bemelerberg beklommen. In werkelijkheid fietst het peloton in de Amstel Gold Race de Krekelberg op, niet te verwarren met de Krekelberg in Schinnen. Of dat laatste de reden is dat er in het verleden is gekozen voor de benaming Bemelerberg valt niet te achterhalen.

De daadwerkelijke Bemelerberg, met zijn onderaardse mergelgroeves, zie je vanaf de voet van de Bemelerweg (bij de zwingelput) in het dorp liggen.

De daadwerkelijke Bemelerberg, gezien vanaf de zwingelput in Bemelen.

Cauberg #4 (nog 151 KM)
Michael Boogerd versus postbode.

Een film uit de oude doos, waarin Michael Boogerd en de Rabobank-ploeg op de Cauberg worden verrast door een postbode bij de verkenning van het Amstel Gold Race-parcours. Ongelooflijk mooie televisie met eenzelfde reactie van Mart Smeets.

Tekst: Niels Smits – © 2021

Bekijk meer beklimmingen

en danseuse Limburg ft. MyCols

Samen met MyCols.app bedacht en danseuse Limburg een unieke uitdaging in het Zuid-Limburgse Heuvelland; onbekende heuvels bedwingen waar het asfalt stopt en overgaat op grind, of desnoods doodlopend zijn.

Bestel hier een gesigneerd exemplaar van ‘Heuvel wat ben je mooi’En ontvang een gratis magazine van Vélo Limburg. 

Heuvel, wat ben je mooi

Het boek Heuvel, wat ben je mooi bestel je middels onderstaand contactformulier.

€15,95