Amstel Gold Race 2021 – 6/13

In deze 13-delige serie, verdeeld over eenzelfde aantal dagen, diepen we het parcours van de Amstel Gold Race 2021 uit in dertien omlopen. Aan de hand van de geschiedenis verschijnt er iedere dag een anekdote of een wetenswaardigheid over elk van de beklimmingen.

Vandaag in de Amstel Gold Race 2021:

#6/13 – Geulhemmerberg: De laatste Amstel Gold Race van Joop?
#6/13 – Bemelerberg: WK 1998.
#6/12 – Cauberg: De schande van 1978.

Amstel Gold Race 2021
218 kilometer (12 rondes 16.9 KM, 1 ronde 15.2 KM)
Vilt > Vilt
Ronde 6/13

Zondag 18 april blijven we noodgedwongen thuis. Thuis voor de buis. Hoewel de koers die dag eíndelijk terugkeert in het wielerhart van Limburg, houdt een lockdown ons land nog immer in de houdgreep.

Na een jaar zonder Amstel Gold Race hadden we allen de hoop dat in 2021 het tij kerend zou zijn, en dat de koers weer koers was, mét publiek en, in dit geval, slingerend door het Heuvelland.

Helaas maar nogmaals, het is niet anders. In afgeslankte vorm gaan we in 2021 echter wél op zoek naar een opvolger van Mathieu van der Poel, al twee jaar de trotse vaandeldrager van het Nederlandse wielrennen en nog immer de laatste winnaar van een Amstel Gold Race.

Dertien rondes met telkens de beklimmingen van achtereenvolgens de Geulhemmerberg, de Bemelerberg en de Cauberg vormen het decor voor de heren die strijden om de winst in de Bloesemklassieker.

Met een eresaluut over de Mathieu van der Poel-allee wordt een hopelijk enerverende dag afgesloten met een daverende finish op de Rijksweg in Vilt.

Geulhemmerberg #6 (Nog 130 KM)
1986: De laatste kans van Joop?

In 1986, het jaar nadat Joop Zoetemelk op 38-jarige leeftijd Wereldkampioen wist te worden, draait Joop Zoetemelk als eerste van de kopgroep, ontstaan op de Cauberg, de laatste helling van de Amstel Gold Race op; de Geulhemmerberg. Het onderstaande gesprek tussen Jean Nelissen (commentaar) en Mart Smeets (moto) vond plaats gedurende de live-uitzending.

Mart: “Zoetemelk alleen. Zoetemelk, 30 meter voorsprong.”

Jean: “Hier is die, in zijn regenboogtrui.”

Mart: “Achter hem, daar stokt het een beetje omdat Teun van Vliet daar rijdt en geen trap meer doet.”

Jean: “Het is zijn afscheids-Gold Race, dat heeft ie gezegd.”

Nogmaals Jean: “Zijn laatste kans om dé klassieker, de enige vaderlandse klassieker die hij nog niet op zijn erelijst heeft geschreven, om die ook in dat gouden boek in Germigny-l’Évêque bij te schrijven.”

Jean: “Nog één helling, de Geulhemmerberg hier. We zijn op 9 kilometer van de aankomst. Joop alleen.”

Jean: “En nu. Zal het dan na 16 jaar lukken?”

Mart onderbreekt: “Rooks gaat. Rooks gaat hem achterna. Het is Rooks die de aanzet geeft.”

Helaas. Ook in 1986 zou Joop Zoetemelk de Amstel Gold Race niet winnen. Steven Rooks beent hem op de Geulhemmerberg uiteindelijk bij, vooraleer het in de straten van Meerssen uitdraait op een sprint der stervende strijkijzers. Rooks wint en Zoetemelk zal ook in 1986 de Amstel Gold Race niet winnen. Maar stroken de woorden van Jean Nelissen in de live-uitzending uiteindelijk met de waarheid?

Bemelerberg #6 (nog 123 KM)
WK 1998.

De Bemelerberg is niet meer weg te denken uit de Limburgse, maar ook uit de Nederlandse- én internationale wielerhistorie. Onderstaand fragment, afkomstig uit het boek ‘Heuvel, wat ben je mooi’ van Niels Smits, geeft aan waar het mis gaat voor Michael Boogerd gedurende het WK van 1998 rondom Valkenburg, op dat moment verkerend in bloedvorm.

Cauberg #6 (nog 117 KM)
De schande van 1978.

“Ik kom hier niet meer” briest Francesco Moser na afloop van de Amstel Gold Race van 1978, waarin Jan Raas voor een tweede maal wist te zegevieren. Aanleiding voor deze reactie was de doldrieste actie van Peter Post, ploegleider van Raleigh (ploeg van Raas), die reageerde op de daad van Waldemaro Bartolozzi (ploegleider van Moser bij Sanson).

Een woedende Francesco Moser na afloop van de Amstel Gold Race 1978. (FOTO: Nationaal Archief)

Na een werkelijk prachtige koers, waarin Moser in de slotfase reageert op iedere uitval van de Nederlanders Hennie Kuiper en Joop Zoetemelk, ziet Jan Raas op de top van de Cauberg het moment van aanvallen gekomen. Omdat Moser moet bijkomen van een eerdere inspanning rijdt de Zeeuw vrij gemakkelijk weg, daarbij schijnbaar geholpen door motoren.

Binnen enkele kilometers is het verschil al ruim een minuut, waardoor deze praktijken zeker onderbouwd kunnen worden. Als reactie op het stayeren van Raas, sleept Bartolozzi de achtervolgende groep vervolgens achter zijn ploegleiderswagen terug in het zog van de eenzame koploper. Wat daarna gebeurde tart alle verbeelding. Om deze actie te blokkeren remt Peter Post vol én opzichtig voor de kopgroep waardoor deze wel vaart moet minderen. Jan Raas rijdt ongehinderd verder naar Meerssen en wint nogmaals de Amstel Gold Race. De wielerwereld spreekt na afloop schande van het incident.

Tekst: Niels Smits – © 2021

Bekijk meer beklimmingen

en danseuse Limburg ft. MyCols

Samen met MyCols.app bedacht en danseuse Limburg een unieke uitdaging in het Zuid-Limburgse Heuvelland; onbekende heuvels bedwingen waar het asfalt stopt en overgaat op grind, of desnoods doodlopend zijn.

Bestel hier een gesigneerd exemplaar van ‘Heuvel wat ben je mooi’En ontvang een gratis magazine van Vélo Limburg. 

Heuvel, wat ben je mooi

Het boek Heuvel, wat ben je mooi bestel je middels onderstaand contactformulier.

€15,95