Retro: Limburg en de gele trui.

In dit bijzondere jaar dient de uitgestelde Tour de France als pleister op de wonde van iedere sportaanbidder. Vanaf 29 augustus tot 20 september wordt er alsnog gestreden om het prestigieuze tricot. En danseuse Limburg draagt zijn steentje bij en gaat gedurende la Grande Boucle terug in de Tour-historie van Limburg. Vandaag: Limburg en de gele trui.

Een opvolger voor Erik Breukink

Jarenlang ging het tijdens de voorbeschouwingen op de Tour de France in bladen, op tv of in de krant altijd maar weer over een beoogd opvolger van Erik Breukink, de laatste Nederlander die zich mocht tonen in het meest begeerde wielertricot, de gele trui. Tijdens de proloog van le Grand Départ in Luxemburg-stad in 1989 wist Erik Breukink destijds sneller te rijden dan iedereen.

Tom Dumoulin

Als in 2015 de Tour de France bezit neemt van Utrecht voor een korte openingstijdrit, is er de hoop (en stiekem de verwachting) dat Tom Dumoulin de langverwachte opvolger van Breukink gaat worden. De korte en volledig vlakke tijdrit, te lang voor een benaming als proloog, is echter niet geheel op het lijf geschreven van Dumoulin. Voor hem rest uiteindelijk slechts een 4de plek, op 8 seconden van de Australiër Rohan Dennis. 

Met een heuvelachtige rit door de Ardennen in etappe 3 is de kans op geel nog steeds ruim aanwezig. De rit met aankomst op de Muur van Hoei wordt echter ontsierd door een massale valpartij met daarbij Tom Dumoulin als voornaamste slachtoffer. Hij dient de Tour te verlaten en kan definitief een kruis maken over zijn gele ambities dat jaar. In 2018, inmiddels volledig omgeschoold tot klassementsrenner én winnaar van de Giro, wordt hij tweede in de eindrangschikking achter Geraint Thomas, die echter zó soeverein rondrijdt dat Dumoulin nooit aanspraak kan maken op de leiderstrui.

Brussel 2019

Op zaterdag 6 juli 2019 in Brussel, een dikke 30 jaar later dan Erik Breukink, zou het dan (alweer) eindelijk gaan gebeuren. Al maanden is topsprinter Dylan Groenewegen in grootse vorm en rijgt hij de zeges aaneen. Niet zo verwonderlijk dus dat hij in ieders prognostiek de absolute favoriet is voor de openingsetappe. Winst hierin gaat automatisch het dragen van le maillot jaune betekenen.

Helaas lijkt het ook op deze stralende zomerdag mis te gaan. Een vrij domme valpartij op enkele kilometers van de meet doet het ultieme doel van Groenewegen vervagen. De Nederlandse wielerliefhebber zit wederom in zak en as. Wéér geen geel. Opnieuw wachten. Verdomme.

Tot ieders verbazing is het echter Mike Teunissen die op een formidabele manier stunt. Nauwelijks bekomen van kapotgeslagen dromen ziet het miljoenenpubliek, met daarbij vele Nederlanders, in Brussel alsnog een renner van Jumbo-Visma als eerste over de streep flitsen. Mike Teunissen, uit Ysselsteyn in Noord-Limburg, zorgt voor een daverende surprise door zijn wiel voor dat van Peter ‘de Grote’ Sagan te drukken. Plotsklaps is Nederland na 30 jaar alsnog in het bezit van de gele trui en kan de naam van Erik Breukink definitief uit de boeken als laatste Nederlandse gele-truidrager. Extra glans krijgt de trui de volgende dag. In de ploegentijdrit in en rondom Brussel wordt er Post-achtig huisgehouden. Een dag later is het sprookje uit en verliest Mike Teunissen het geel.

Frans Maassen

Waar Nederland in zijn geheel 30 jaar moest wachten op een nieuwe leider in de Ronde van Frankrijk, doet Limburg het op dat moment al 116 jaar. Nooit eerder reed er namelijk een Limburger rond in de gele trui. Met de dubbelslag van Mike Teunissen is dit hiaat in de Limburgse Tour-geschiedenis dan eindelijk uitgewist.

Toch is er de algemene mening dat dit zo‘n 29 jaar eerder had gekund en misschien wel had gemoeten. Frans Maassen uit Haelen trekt er tijdens de ochtendetappe van 1 juli 1990 op uit met Claudio Chiappucci, Steve Bauer en Ronan Pensec. De op het oog ongevaarlijke ontsnapping krijgt ruim baan van leider Thierry Marie, die een dag eerder de proloog wist te winnen.

Debacle

Met in het achterhoofd de ploegentijdrit in de namiddag gelooft het peloton het op dat moment wel. Frans Maassen wint van-kop-af overtuigend de sprint, en de Canadees Steve Bauer mag zich aansluitend melden voor het geel. De verwachting is dat de Buckler-ploeg van ploegleider Jan Raas de trui met Frans Maassen in de middag gaat veroveren, zij zijn immers ijzersterk in dit onderdeel en vrezen geen concurrentie.

Het draait echter uit op een debacle. Kopman Peter Winnen, vlak vóór de proloog aangereden door een auto van de NOS, mag niet gelost worden maar heeft ontzettende moeite het tempo te volgen. Kostbare seconden gaan zo verloren en worden aan de meet omgezet in tijdsverlies. Geen geel voor Frans Maassen. Naast Bauer dragen ook mede-vluchters Pensec en Chiappucci gedurende de Tour de France van 1990 de gele trui. Chiappucci, de grote onbekende in de nietszeggende ontsnapping, verliest het kleinood pas een dag voor de Champs Elysées aan Greg Lemond.

Tekst: Niels Smits
Foto’s: Limburgsch Dagblad, NOS
Bronvermelding: NOS ‘het trauma van Frans Maassen’

Lees ook andere verhalen

Bestel hier een gesigneerd exemplaar van ‘Heuvel wat ben je mooi’En ontvang een gratis magazine van Vélo Limburg. 

Heuvel, wat ben je mooi

Het boek Heuvel, wat ben je mooi bestel je middels onderstaand contactformulier.

€15,95