Amstel Gold Race 2021 – 8/13

In deze 13-delige serie, verdeeld over eenzelfde aantal dagen, diepen we het parcours van de Amstel Gold Race 2021 uit in dertien omlopen. Aan de hand van de geschiedenis verschijnt er iedere dag een anekdote of een wetenswaardigheid over elk van de beklimmingen.

Vandaag in de Amstel Gold Race 2021:

#8/13 – Geulhemmerberg: Toch Joop!
#8/13 – Bemelerberg: Gedicht van Miel Vanstreels.
#8/12 – Cauberg: De Cauberg als slotklim (deel 1 – 2003 t/m 2009).

Amstel Gold Race 2021
218 kilometer (12 rondes 16.9 KM, 1 ronde 15.2 KM)
Vilt > Vilt
Ronde 8/13

Zondag 18 april blijven we noodgedwongen thuis. Thuis voor de buis. Hoewel de koers die dag eíndelijk terugkeert in het wielerhart van Limburg, houdt een lockdown ons land nog immer in de houdgreep.

Na een jaar zonder Amstel Gold Race hadden we allen de hoop dat in 2021 het tij kerend zou zijn, en dat de koers weer koers was, mét publiek en, in dit geval, slingerend door het Heuvelland.

Helaas maar nogmaals, het is niet anders. In afgeslankte vorm gaan we in 2021 echter wél op zoek naar een opvolger van Mathieu van der Poel, al twee jaar de trotse vaandeldrager van het Nederlandse wielrennen en nog immer de laatste winnaar van een Amstel Gold Race.

Dertien rondes met telkens de beklimmingen van achtereenvolgens de Geulhemmerberg, de Bemelerberg en de Cauberg vormen het decor voor de heren die strijden om de winst in de Bloesemklassieker.

Met een eresaluut over de Mathieu van der Poel-allee wordt een hopelijk enerverende dag afgesloten met een daverende finish op de Rijksweg in Vilt.

Geulhemmerberg #8 (Nog 96 KM)
Toch Joop!

(Vervolg van deel 6)
Hoewel Joop Zoetemelk in 1986 vooraf had aangekondigd dat het zijn laatste Amstel Gold Race ging zijn, tekende hij op 25 april 1987 toch present op de startlijst in Heerlen. Diens ellenlange carrière barstte van de overwinningen, maar hoewel hij er regelmatig dicht bij was, wist Zoetemelk nimmer de Amstel Gold Race te winnen. Afgelopen jaar nog werd hij nipt geklopt door Steven Rooks, die net wat langer durfde te wachten.

Enfin, ondanks zijn voornemen te stoppen een jaar eerder staat hij er toch. In heerlijk zomerweer bereikt een groep van veertien man de laatste beklimming van de Cauberg. De winnaar van vorig jaar probeert daar te versnellen en krijgt de taaie Zoetemelk, Teun van Vliet, Malcolm Elliot en de Fransman Bruno Cornilett mee. De rest dient af te haken. De Brit Elliot is op papier de snelste van allemaal indien het op een eindsprint in Meerssen aan gaat komen. Op de Geulhemmerberg worden diverse pogingen tot ontsnappen ondernomen, maar blijven de vijf bijeen.

Op vijf kilometer van de streept acht Joop Zoetemelk zijn moment gekomen. Hoewel van een echte demarrage geen enkele sprake is, rijdt hij haast stiekem weg. Niemand voelt de drang om the old men bij te halen. De Nederlanders zien liever Joop winnen dan de sprint-speculerende-enkopwerk-weigerende Malcolm, die de gehele koers nog geen trap te veel heeft gedaan en bij de Fransman Cornilett is het beste er na zijn tomeloze aanvalslust wel af. Stukje bij beetje loopt Zoetemelk verder uit en wint voor een uitzinnige menigte in Meerssen dan eindelijk de Amstel Gold Race.

Bemelerberg #8 (nog 89 KM)
Gedicht van Miel Vanstreels.

Onderstaand gedicht van Miel Vanstreels geeft typerend weer hoezeer een toerfietser de Bemelerberg beleeft.

Bemelerberg

Het zicht op de bovengrondse
mergelgroeve, de schapen
op het kalkgrasland,

vlinders dansen
boven bitterkruid

op het veldkruis op de top
staat geschreven dat men dag
en nacht bereid moet zijn,

niet de klim maar het vals plat:
daar waait de pijn

Miel Vanstreels – Fietsvarianten.

Cauberg #8 (nog 81 KM)
De Cauberg als slotklim. (Deel 1 – 2003 t/m 2009)

2003: Alexandre Vinokourov (T-Mobile) begint solo aan de Cauberg en houdt stand tot op de top. Michael Boogerd komt te laat om de Kazach te remonteren.

2004: Zie deel 7.

2005: In de Amstel Gold Race van de mist, wordt een kopgroep met daarin Marc Lotz en Karsten Kroon vlak voor de Cauberg opgeslokt door een flink peloton. Michael Boogerd trekt van ver de sprint aan voor Oscar Freire, maar die kan niet volgen. Danilo di Luca profiteert en passeert Boogerd vlak voor de meet.

2006: Fränk Schleck demarreert op het plateau na de Keutenberg en soleert vervolgens naar de overwinning op de Cauberg, waar hij als maar verder uitloopt op zijn achtervolgers.

2007: De Duitser Stefan Schumacher ontsnapt op een rotonde, vlak na het binnenrijden van Valkenburg, ongeveer een tweetal kilometer voor de streep, uit een elitegroep en kraait ongehinderd victorie bovenop de Cauberg.

2008: Na een weinig verheffende koers sprint Damiano Cunego het snelste van een elitegroep. Thomas Dekker, als opvolger van Michael Boogerd, eindigt als vijfde.

2009: Robert Gesink, Karsten Kroon en Sergei Ivanov. Drie kemphanen beginnen tegelijkertijd aan een laatste keer Cauberg. Twee Nederlanders laten zich ringeloren door die ene Rus. Sergei Ivanov pakt de grootste overwinning uit zijn carrière in een uiteindelijke sprint tegen Kroon.

Tekst: Niels Smits – © 2021

Bekijk meer beklimmingen

en danseuse Limburg ft. MyCols

Samen met MyCols.app bedacht en danseuse Limburg een unieke uitdaging in het Zuid-Limburgse Heuvelland; onbekende heuvels bedwingen waar het asfalt stopt en overgaat op grind, of desnoods doodlopend zijn.

Bestel hier een gesigneerd exemplaar van ‘Heuvel wat ben je mooi’En ontvang een gratis magazine van Vélo Limburg. 

Heuvel, wat ben je mooi

Het boek Heuvel, wat ben je mooi bestel je middels onderstaand contactformulier.

€15,95